terug naar Gedenk­beelden

stilteplek, nieuwe kerk te rijswijk

Ontwerp en uitvoering van stilteplek in de Nieuwe Kerk te Rijswijk op de plaats van een voormalige garderobe.


In het voorhof is een eikenhouten tafel gemaakt met glas en groen geoxideerd koper. Op deze tafel ligt het voorbede boek. Verder liggen er op deze tafel kleine steentjes met de namen van de dit jaar overleden gemeenteleden en staan er waxinelichtjes die ontstoken kunnen worden.
De ruimte is in tweeën gesplitst. Het voorste gedeelte, ‘het voorhof’ is de inloop voor de eigenlijke stilteplek. Deze ruimte is vanuit de kerk te zien. Om het voorhof een omsloten karakter te geven is de toegang verkleind door een eikenhouten kozijn met daarin een glasplaat met zandstructuur. Deze glasplaat is van onder en boven kleiner dan het kozijn. Hierdoor blijft er een visuele en gevoelsmatige verbinding met het gebeuren in de kerk zelf.

Een grote staande kandelaar met kaars vormt de overgang van het voorhof naar de stilteplek. Deze ruimte is bewust sober gehouden. Een centraal geplaatst wandbeeld nodigt uit tot bezinning. In deze ruimte staan verder slechts twee strak vormgegeven eikenhouten banken. Deze banken kunnen op verschillende manieren worden neergezet.
Op de kop van de stilteplek is een groot raam van vloer tot plafond. Voor dit raam is eenzelfde kozijn geplaatst als in het voorhof. Alleen het glas in dit kozijn heeft een donkerder structuur, waardoor het minder transparant is. Ook dit glas is kleiner dan het kozijn, zodat ook hier een visuele en gevoelsmatige verbinding met de buitenwereld achter de glasplaat ontstaat.
Doordat het glas kleiner is dan het kozijn, ontstaan er lichtbanen over de vloer en het plafond. Deze lichtbanen verlichten de loden bollen van het bezinningsbeeld. Dit wandbeeld symboliseert dat 'er meer is tussen hemel en aarde, en dat wij ons daartussen begeven'. Het glas van dit beeld is ongepolijst en bewust ruw gehouden. Door de ruwheid van de randen speelt het licht op de randen een schouwspel dat met de ogen gevolgd kan worden.
stilteplek, nieuwe kerk te rijswijk
stilteplek, nieuwe kerk te rijswijk
stilteplek, nieuwe kerk te rijswijk
stilteplek, nieuwe kerk te rijswijk
Materiaal
lood, glas en eikenhout

terug naar Gedenk­beelden

Facebook Twitter Linked In